God Jul!

 



God Jul och Gott Nytt År

önskar

Design Västerbotten!



// Christina, Peter och Marielle




Var försiktig med juleljusen



Då har vi kommit till dagen före den stora. Det är den 23e december och imorgon vankas julafton, till mångas förtjusning. God mat, trevligt sällskap och brinnande ljus i varje mörkt hörn.

Ljus är vackert, stämningsfullt och sprider värme. Det är en av de saker som vi har som tradition att dekorera våra hem med, just kring jul. Men var försiktiga med var ni ställer era kandelabrar, blockljus och ljusstakar. Ett hem som står i lågor önskar ingen och därför är det extra viktigt att ha lågorna i åtanke då man är många som delar utrymme och kanske inte tänker sig för. En sekund senare brinner fler saker än bara ljuset och en sådan jul vill vi inte gå till mötes.

Var rädda om er och kom ihåg att blåsa ut era ljus när ni går hemifrån, även om det bara är för en sväng ut till grannen och tillbaka. En olycka sker alltför lätt.


- Marielle


När skylten stärker varumärket

Äntligen fredag igen. Vi har haft intensiva och roliga veckor, som gör att julledigheten inte känns lika välbehövlig som den brukar. Det ska ändå bli skönt att få varva ner med nära och kära. Julen är också en lämplig tid för reflektion inför det nya året.



Dagens tips på god design är Café Göteborg i Umeå (http://www.cafegbg.se). Här har designen verkligen varit ett strategiskt affärsutvecklingsverktyg. De säger på sin hemsida att de vill erbjuda en internationell miljö och blandning mellan strängt stilistiskt och skön hemmamiljö, vilket de också gör. Marknadsföring, arkitektur och service hänger ihop. Till och med skyltningen ger ett tydligt budskap om denna medvetenhet. Det kallar jag god design ur ett kundperspektiv. Tänk om fler kaféer och restauranger vågade satsa mer på helheten och arbeta med tjänstedesign. Då skulle konkurrensen bli betydligt hårdare.

Ha en skön helg och njut av sista dagarna innan julhelgen.

So long! /Christina

Design i ett vidare perspektiv

Äntligen fredag! Jag undrar varför den känslan alltid infinner sig oavsett vilket jobb jag har? Att arbeta som projektledare för Design Västerbotten är både stimulerande och oerhört roligt. Försenad adminstration och utdragna rekryteringsprocesser, gör att vi kommit igång lite senare än planerat i projektet. Det har också tvingat oss att arbeta intensivt när vi väl kommit på plats. En förutsättning för det har varit att vi parallellt med vårt eget arbete har fått försöka ta lärdom om designmetodik och designprocessen. Jag inser att det fortfarande finns massor att lära...

För att vi ska kunna identifiera utvecklingsmöjligheter inom näringlivet, som senare ska utmynna i en ökad efterfrågan av designtjänster, är det nödvändigt att vi själva är väl förtrogna med arbetsmetodiken. För egen del har jag alltid haft ett brinnande intresse för design. Åtminstone var jag övertygad om det ända tills jag förstod vad design verkligen kunde bidra med. Att nu se på design som det strategiska affärsutvecklingsverktyg som det kan vara, vidgar perspektiven och öppnar dörrar. Den kaffebryggare som jag tidigare tyckte hade en "snygg" design ser jag nu på med helt andra ögon. Hur användarvänlig är den egentligen? Fyller den sitt syfte? Vilken strategi ligger bakom utformningen? Vilket samband har den med marknadsföringen av produkten? Stärker den varumärket eller finns en otydlighet mellan produktutvecklingen och varumärkesstrategin?

Frågorna som väcks är många och det är också det som faschinerar mig så mycket med området. Jag har nu förstått att det finns få yrkeskategorier som är så bra på att se till helheten som industridesigners. De har lärt sig metoderna för ett holistiskt perspektiv och de har genom hela sin utbildning fått öva sig i problemorientering. Finns det något företag som inte skulle behöva hjälp med detta? Varför anställer då inte fler företag en industridesigner eller åtminstone köper in dessa tjänster? Jag är helt övertygad om att det i Västerbotten finns en stor utvecklingspotential inom både näringsliv och offentlig sektor. Jag hoppas därför att vi kan bidra till att fler lyfter blicken och ser design som det affärsutvecklingsverktyg som det kan vara och inte bara som något snyggt att betrakta.

I min blogg ska jag göra vad jag kan för att ge exempel och visa bilder på, vad som enligt min mening är god design och förhoppningsvis få några fler att tänka i nya banor. Har just deltagit i Deisgnhögskolans 20-årsjubileum och lyssnade då bl a på Anna Valtonen, som är ny rektor på skolan. Hon betonade vikten av att ta hänsyn till känslor, vilket intresserade mig. Vad som är god design ur ett användarperspektiv är enligt min mening en produkt eller tjänst som stärker verksamheten som helhet och erbjuder en blandning av estetik, ergonomi, tillgänglighet och känsla. Som kommunikationsvetare med intresse för budskapet mellan sändare och mottagare, ser jag fram emot att utforska detta område vidare.

Följ gärna mina tankar, som framför allt kommer att publiceras på fredagar, som är en perfekt dag att reflektera över veckans alla intryck. Kanske är det också därför som jag gillar fredagar så mycket?

Vi ses! /Christina

Julpynt i lagom mängd


Då var det december då och julen närmar sig med stormande steg. Stadens butiken är överfyllda av röda prylar och överallt skymtar mönster och former föreställande tomtar, granar och snöbollar. Många blir inspirerade att dekorera sitt hem med dessa julsaker och köper kanske en och en annan tomte, julstjärna och ljusstake.

För att det inte ska bli alltför mycket julprylar som upptar alla ytor i hemmet är mitt tips är att endast dekorera/pynta med några få men gärna stora saker. Något som hör julen till och som verkligen inger julstämning är vacker belysning och därför tycker jag att det är vad man bör satsa på då man vill julpynta hemma. Hellre ett par glasbollar i fönstret än 20st tomtar.

Här där vi sitter och jobbar har Christina ställt fram en adventsljusstake i fönstret så nu har vi julstämningen även under arbetstid. Vårt exemplar hittade hon på Åhléns till priset av 395 kr.

Vår ljusstake. :)



-Marielle


RSS 2.0